Τελευταία Νέα
Τοπικά

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ

Κοινοποίηση
Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!

Δελτίο τύπου του Σύριζα ΠΣ Πιερίας

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής – Τουρισμού – Μικρομεσαίων της Ν.Ε. Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ύστερα από πολυήμερη διαβούλευση με φορείς και επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και συναφών επαγγελμάτων, διαμόρφωσε ένα πλέγμα προαπαιτούμενων και προτάσεων για την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου του 2021, αλλά και προτάσεις για άμεσες και μακροπρόθεσμες ενέργειες που αφορούν σε κυβερνητικές παρεμβάσεις και σε δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να αναβαθμιστεί το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν του Νομού μας. 

Αναγκαία βήματα για βιώσιμη επανεκκίνηση του Τουρισμού στην Πιερία, για την νέα Τουριστική Περίοδο.

Η υγειονομική και οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 στην Παγκόσμια Κοινότητα ήταν πολύ πιο οξυμένη στην Ελλάδα εξαιτίας της δεκαετούς και πλέον περιόδου λιτότητας και οικονομικής κρίσης, που αποδεκάτισε την ελληνική κοινωνία και τα μικρομεσαία στρώματα δημιουργώντας στρατιές ανέργων.  

Ένας υγιής κλάδος της Εθνικής Οικονομίας, που συνεισφέρει ένα μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας, είναι ο τουρισμός. Αυτός ο κλάδος αποτελεί και ένα μεγάλο τμήμα του κύκλου εργασιών της οικονομίας του Νομού Πιερίας.

Δυστυχώς η έλλειψη στρατηγικής και σχεδιασμού για το άνοιγμα της περυσινής τουριστικής περιόδου με ασφάλεια, υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες μαζί με τις παλινωδίες και τα αντικρουόμενα σχέδια επικοινωνιακού χαρακτήρα της κυβέρνησης οδήγησαν τον τουρισμό της Πιερίας σε απόλυτο μαρασμό με πτώση του κύκλου εργασιών του μέχρι και 90%, οδηγώντας επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε απόγνωση.

Επειδή η οικονομία της Πιερίας δεν αντέχει άλλη μία παρόμοια τουριστική περίοδο, επειδή οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι του κλάδου αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του Πιερικού κοινωνικού ιστού και επειδή η ευημερία του κλάδου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συνολική οικονομική ανάκαμψη του Νομού, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ προτείνει μία σειρά μέτρων για την ασφαλή εκκίνηση της τουριστικής περιόδου με αιχμές την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εργασίας.

Α. Προστασία της Δημόσιας Υγείας 

 • Εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των εργαζόμενων και απασχολούμενων στον τουρισμό, επισιτισμό και όλα τα εμπλεκόμενα  επαγγέλματα (εστίαση, λιανικό εμπόριο κλπ)
 • Υποχρεωτικό PCR (μοριακό τεστ) 72 ωρών για τις νέες αφίξεις 
 • Ενίσχυση των Κέντρων επιδημιολογικού ελέγχου (rapid test) στις πύλες εισόδου για μη καθυστέρηση των τουριστών στα σύνορα.
 • Δημιουργία κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για την διενέργεια ελέγχων πριν την εγκατάσταση στα τουριστικά καταλύματα ή επιδότηση διενέργειας του test σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή τουριστικές περιοχές
 • Ποσοστιαία πληρότητα με βάση τα Υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας. 
 • Αποδοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού με εμβόλια χωρών εκτός Ε.Ε. (Ρωσικό, Κινέζικο ή άλλο) και για πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. (αποστασιοποίηση από τον μονοπωλιακό πόλεμο των εμβολίων)

Β. Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης 

 • Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για την αναστολή όλων των κατασχέσεων επαγγελματικών ακινήτων και πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι να επέλθει η κανονικότητα στην κοινωνία και στην οικονομία, αλλά και πέραν αυτής.

(Οι σημερινές αναστολές κατασχέσεων οφείλονται στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και όχι στην ευαισθησία της κυβέρνησης της  Ν.Δ. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο της σημερινής κυβέρνησης είναι άκρως επικίνδυνο για την κοινωνία και την  οικονομία) 

 • Αναστολή πληρωμής όλων των χρεών προς Τράπεζες και Δημόσιο για τις επιχειρήσεις Τουρισμού – Επισιτισμού για ικανό χρονικό διάστημα και μέχρι την οικονομική ανάκαμψή τους
 • Επιδότηση του κόστους της εργασίας των απασχολουμένων, για υφιστάμενες και νέες θέσεις, για ικανό χρονικό διάστημα
 • Χορήγηση αναγκαίου κεφαλαίου κίνησης και επανέναρξης άτοκο για έξι τουλάχιστον μήνες
 • Άρση της δέσμευσης των επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών και εφαρμογή ακατάσχετου όλου του ποσού για ικανό χρονικό διάστημα με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
 • Έκπτωση φορολογίας εισοδήματος κατά 50% 
 • Έκπτωση συντελεστών ΦΠΑ κατά 50% 
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50%
 • Αναστολή του Φόρου Διαμονής μέχρι του τέλους της πανδημίας τουλάχιστον.
 • Διεύρυνση και ενίσχυση του Κοινωνικού Τουρισμού για περισσότερους δικαιούχους
 • Στις πολύ μικρές και μικρές τουριστικές επιχειρήσεις επιδότηση 100% του λειτουργικού κόστους χωρίς  ελάχιστο όριο δαπανών. 

Γ. Διοικητικά μέτρα

Οι τουριστικές ροές της Πιερίας σε μεγάλο βαθμό είναι οδικές. Για τη διευκόλυνση αυτών των επισκεπτών, είτε έρχονται μεμονωμένα, είτε οργανωμένα θα πρέπει να θεσπισθούν ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά την πληρότητα των οδικών μεταφορικών μέσων αντίστοιχες με αυτές των αερομεταφορών.

 • Άνοιγμα όλων των πυλών εισόδου της Βόρειας Χερσαίας Ελλάδας (Ελληνοαλβανικές, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας) και κατάργηση της σχετικής ΚΥΑ που προβλέπει μόνον το άνοιγμα του Προμαχώνα 
 • Αύξηση προσωπικού στις πύλες εισόδου, για ταχύτερη διέλευση των τουριστών – επισκεπτών 
 • Αύξηση του προσωπικού στις Προξενικές Αρχές και συντόμευση  διαδικασίας χορήγησης βίζας και δη δωρεάν
 • Η φόρμα PLF (Passenger Location Form) να ισχύει και για τις οδικές αφίξεις και όχι μόνον για τις αεροπορικές.(προσαρμογή και σταθεροποίηση των σχετικών ΚΥΑ) 
 • Άμεση μέριμνα, για τον καθαρισμό των ακτών σε ικανοποιητικό θαλάσσιο και χερσαίο μήκος   

Δ. Προγραμματισμός δράσεων ενίσχυσης και προβολής του τουριστικού προϊόντος του Νομού 

 • Συντήρηση, αποκατάσταση και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του Νομού
 • Άμεση ειδική μελέτη προστασίας των ακτών και των ορεινών όγκων του Νομού με βάση την κλιματική αλλαγή για την προστασία του περιβάλλοντος 
 • Δημιουργία και επιδότηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, (αγροτουρισμός, μοναστηριακός, οργανωμένος ορειβατικός κ.ά.)
 • Αξιοποίηση λιμανιών για θαλάσσια σύνδεση με Βόρειες Σποράδες και νησιά Βορείου Αιγαίου, καθώς και δημιουργία τριών (3) νέων μαρινών στη Γρίτσα Λιτόχωρου, στην Παραλία Κατερίνης και στις Αλυκές Κίτρους 
 • Άμεση ειδική μελέτη προσανατολισμού με συνέργειες για την δημιουργία παράλληλων τουριστικών δράσεων με προοπτική αύξησης του χρόνου της τουριστικής περιόδου, αλλά και για την δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων με βάση την αξιοποίηση του φυσικού, ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου (αξιοποίηση των ορεινών όγκων Ολύμπου και Πιερίων, δημιουργία θαλασσίων πάρκων χλωρίδας και πανίδας κ.ά.)
 • Στόχευση για δημιουργία Ταυτότητας “brand name” με το σύνολο των προσφερόμενων  τουριστικών προϊόντων 
 • Χρηματοδότηση διαφημιστικής καμπάνιας σε χώρες – στόχους για το τουριστικό προϊόν του Νομού
 • Λειτουργία της σχολής ξεναγών Κερκύρας και δημιουργία νέου τμήματος σε ένα από τα πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας
 • Αναπτυξιακά προγράμματα εκσυγχρονισμού τουριστικών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων χωρίς περιορισμούς και  αποκλεισμούς
 • Ειδική παρέμβαση – οριοθέτηση των ακτών για την δυνατότητα πρόσβασης και των ορισμό των χρήσεών τους
 • Ειδική μελέτη για την δυνατότητα ή μη εποχικής (κατά την τουριστική περίοδο) λειτουργίας διαδρόμου για πολιτικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Λάρισας (και για εξυπηρέτηση επισκεπτών του Νομού Πιερίας λόγω της κοντινής απόστασης)
 • Ειδικές συνέργειες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ειδικούς φορείς marketing για ταχύρρυθμη εκπαίδευση  των εμπλεκομένων, προκειμένου να βελτιώνουν και να παρακολουθούν την ποιότητα και την εξέλιξη του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.       

Ο σχεδιασμός της υγειονομικά ασφαλούς επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα για μία χώρα όπως η Ελλάδα που η οικονομία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες, δεν μπορεί να περιμένει. Η υγειονομικά ασφαλής επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας αποτελεί μείζον ζήτημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας,  την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων,  τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό.

Ο συνδυασμός της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της βιώσιμης επανεκκίνησης του τουρισμού πρέπει να αποτελέσει κεντρική πολιτική προτεραιότητα για τη χώρα,  προκειμένου να επαναβεβαιώσει η Ελλάδα τη θέση της στη διεθνή αγορά ως ασφαλής τουριστικός προορισμός και να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές της  πανδημίας, αλλά και της καταστροφικής κυβερνητικής διαχείρισης.

Θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, ώστε όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να υποδεχθούμε τους τουρίστες χωρίς ολιγωρίες, παλινωδίες και αντιφατικούς χειρισμούς. Οι αρνητικές εξελίξεις και τα λάθη της προηγούμενης περιόδου δεν πρέπει να επαναληφθούν, διότι μια νέα αποτυχία στο υγειονομικό, αλλά και στο οικονομικό επίπεδο μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.


Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!

Αφήστε ένα σχόλιο

Επόμενο