LOADING

Type to search

Σήμερα οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Γενοκτονία των Αρμενίων

Διεθνή

Σήμερα οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Γενοκτονία των Αρμενίων

Share
Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Οι τυπικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και της Τουρκικής Προεδρίας και το ραντεβού στο ΝΑΤΟ.

Το ένα “χαστούκι” μετά το άλλο δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Τζο Μπάιντεν ο οποίος αναμένεται σήμερα να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Η Τουρκία επιχείρησε σε διπλωματικό επίπεδο να πείσει τις ΗΠΑ να απαλείψουν την λέξη “γενοκτονία”, ώστε να μην διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα το ζήτημα αυτό φέρετε να κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος κρατάει κλειστά τα χαρτιά για το να θα αναφέρεται στην προεδρική ανακοίνωση ο επίμαχος όρος, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Τζο Μπάιντεν ανέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.

Πρόκειται άλλωστε για μια προεκλογική δέσμευση του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος πέρσι είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκ. θυμάτων. Μάλιστα ο Λευκός Οίκος είχε τονίσει με νόημα πως “αυτή η διακυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Ένα κρίσιμο μέρος αυτού είναι η αναγνώριση της ιστορίας”.

Στην Τουρκία αναμένεται να είναι έντονες οι αντιδράσεις, καθώς δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση τον όρο “γενοκτονία” μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει πως “απέναντι στο ψέμα της ‘γενοκτονίας’ των Αρμενίων και σε όσους, με πολιτική σκοπιμότητα, υποστηρίζουν αυτή την συκοφαντία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αλήθεια”.

Ένα δύσκολο τηλεφώνημα για τον Ερντογάν

Tο τηλεφώνημα που περίμενε εδώ και 3 μηνες ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Τζο Μπάιντεν δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμενε ο Τούρκος Πρόεδρος. Είχε προηγηθεί η οριστική αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα των F35 και σαν μην έφτανε αυτό άκουσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να του λέει πως θα αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Άγκυρα που επιχειρούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να ρίξει γέφυρες προς στην Ουάσιγκτον βλέπει πως θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο προκειμένου οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να εξομαλυνθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως με το που ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα για τους S-400, ενώ παράλληλα δεν έκρυψε την στήριξη του στην Ελλάδα.

Δεν ήταν τυχαία η επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη περίπου ένα μήνα πριν από τον Ερντογάν, τα θερμά μηνύματα που έστειλε για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, αλλά και την πρόσκληση που απηύθυνε στον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.

Τυπικές ανακοινώσεις και συνάντηση στο ΝΑΤΟ

Το ψυχρό κλίμα που επικράτησε στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα από τις επίσημες ανακοινώσεις των δύο χωρών που ήταν ιδιαιτέρως τυπικές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ “μετέφερε το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση σε διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών. Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών και περιφερειακών θεμάτων”.

Η Τουρκική προεδρία έκανε λόγο για μία συνομιλία που είχε στόχο την βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. “Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Πηγή: thetoc.gr


Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •   

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *