Τελευταία Νέα
Εθνικά

Πριν λίγο: Αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων και μάσκες παντού!

Κοινοποίηση
Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!

Νέα μέτρα άμεσης εφαρμογής προτείνει η Επιτροπή των Ειδικών στην κυβέρνηση

Αν και η αρχική δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ήταν ότι τα μέτρα για την μετάλλαξη Όμικρον θα ανακοινωθούν και θα ισχύσουν μετά τις γιορτές, οι ειδικοί της Επιτροπής εισηγούνται να ληφθούν μέτρα άμεσα και πριν τις γιορτές.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί ζητούν να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας- τύπου KN-95- και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους- ενδεχομένως να ζητηθεί τέτοιου είδους μάσκα ακόμα και στα super market- ενώ εισηγούνται την αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί σε ανοιχτούς χώρους.

Η δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη

“Συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή και μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία“, ανέφερε νωρίτερα ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στη Βουλή.

“Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο”, ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Ταυτόχρονα διεμήνυσε ότι “το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανείς, σε όποιο χώρο εργάζεται, ότι δεν θα κάνει τον έλεγχο προκειμένου μέσα να βρίσκονται μόνον άτομα εμβολιασμένα”.

Γιατί οι ειδικοί επιμένουν τόσο πολύ στις μάσκες τύπου KN95

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, δείχνει γερμανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τους Έμπερχαρντ Μπόντενσατς και Γκολαμχοσέιν Μπαγκέρι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαβεβαίωσαν ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα.

Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορονοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%. Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.

Όταν και οι δύο μιλάνε φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Το 27% στο σύνολο των κρουσμάτων είναι ηλικίας 4-18 ετών

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 13-19 Δεκεμβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 8.355, αποτελώντας το 27% (4% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19, την εβδομάδα 13-19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ήταν 2.344, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.310. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,01.

Το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,33% σε σύνολο 2.324.134 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,25% σε σύνολο 3.967.270 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,60%.

Πηγή: thetoc.gr


Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!

Επόμενο