Τελευταία Νέα
Εθνικά

Ο Δημήτρης Μπέης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Κοινοποίηση
Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!

Καλημέρα.
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. (10/10)

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

« Αν σπάσεις το πόδι σου και μπεις στο νοσοκομείο , θα σου στείλουν λουλούδια ή θα έρθουν να σε δουν. Αν νοσηλευθείς για ψυχική νόσο, δε σου στέλνουν λουλούδια , δεν έρχονται καν να σε δουν »
Η λέξη στίγμα προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει ” σημάδι” .”Στιγματίζω” σημαίνει κάνω σημάδι ή αφήνω αποτύπωμα σε κάποιον που θέλω να ξεχωρίζει. Στα τέλη του Μεσαίωνα η λέξη στίγμα σήμαινε δημόσια διαπόμπευση και στιγματισμό του εγκληματία , έτσι ώστε να τον αναγνωρίζουν όλοι.
Έχει διαπιστωθεί ότι λίγοι από τους συμπολίτες μας γνωρίζουν , με αντικειμενικότητα, τι θα πει ψυχική αρρώστια . Ακόμη και εκείνοι που έχουμε συναντήσει ή έχουμε συναναστραφεί με άτομα που πάσχουν από μία αρρώστια αυτού του είδους είναι πολύ πιθανό να αγνοούμε σημαντικές πτυχές του προβλήματος.
Αυτό δεν οφείλεται συνήθως στην αδιαφορία μας για τις ψυχικές αρρώστιες , αλλά μάλλον στο ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από κάποιον υπεύθυνο πάνω στο θέμα. Ορισμένοι, όταν σχετισθούν για πρώτη φορά μ΄ ένα άτομο που πάσχει από προκαταλήψεις και λανθασμένες αντιλήψεις, αντιδρούν μ΄ έναν από τους παρακάτω τρόπους:

 • Με φόβο.
  Επειδή υποθέτουν ότι το άτομο ίσως είναι επικίνδυνο , ότι μπορεί να σπάσει και να καταστρέψει πράγματα ή να βιαιοπραγήσει εναντίον τους.
  Επειδή η συμπεριφορά του ατόμου είναι απρόβλεπτη .
 • Με θυμό. Επειδή η συμπεριφορά του ατόμου είναι ενοχλητική ή καταπιεστική και φορτική. Επειδή το άτομο έχει μερικές φορές παράλογες και υπερβολικές απαιτήσεις από τις οποίες δύσκολα ή και καθόλου δεν παραιτείται. Επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν για ποιο λόγο το άτομο φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Επειδή τα μέλη της οικογένειας του αρρώστου εμπλέκονται σε όλα τα προβλήματα που αυτός δημιουργεί, παρόλο που μπορεί να μην επιθυμούν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων του.
  • Με απογοήτευση και οίκτο.
   Επειδή το άτομο υποφέρει.
   Επειδή φαίνεται απαρηγόρητο και δημιουργείται η εντύπωση ότι κανείς δεν γνωρίζει τον τρόπο για να το βοηθήσει.
  • Με αηδία , αποφυγή και αδιαφορία.
   Επειδή το άτομο είναι μερικές φορές βρώμικο και απεριποίητο.
   Επειδή κυριαρχεί ένα αίσθημα κινδύνου ότι το άτομο μπορεί να χάσει τον έλεγχο των παρορμήσεων του και γίνει κάτι κακό.
  • Με αστεϊσμούς , περιέργεια και πειράγματα.
   Επειδή το άτομο κάνει αλλόκοτα πράγματα .
   Επειδή δεν μπορεί να καταλάβει αυτά που λέει.
  • Με Κοινωνική Απομόνωση, Απόρριψη και Στιγματισμό.
   Το άτομο συχνά απομονώνεται από την οικογένεια . Η απομόνωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα αφενός της επιθυμίας της οικογένειας για γαλήνη, αφετέρου επειδή θέλει να αποφύγει το στιγματισμό της , ή ακόμη επειδή η οικογένεια θέλει να διαφυλάξει τις κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις από την παθολογική συμπεριφορά του αρρώστου.
   Απομονώνεται συχνά και από την κοινωνική ζωή για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Γεννιέται ο φόβος ότι ο άρρωστος θα συμπεριφερθεί με άπρεπο, αδέξιο ή σκανδαλώδη τρόπο στις διάφορες καταστάσεις και συναναστροφές .
 • Με ενοχή
  Συχνά τα μέλη της οικογένειας έχουν αισθήματα ενοχής , σαν να είναι σε κάποιο βαθμό υπεύθυνοι για την άσχημη κατάσταση του συγγενή τους,
  Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να νομίζουν πως έτσι τιμωρούνται για σφάλματα και άστοχες πράξεις που έκαναν στο παρελθόν.
  Αν ανασκαλέψει κανείς τη μνήμη του, είναι πιθανό να θυμηθεί πως και ο ίδιος αντέδρασε με κάποιον ανάλογο τρόπο , όταν συνάντησε ή συναναστράφηκε κάποιο άτομο που έπασχε από μια σοβαρή ψυχική αρρώστια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια αναμενόμενη αντίδραση σε κάτι τόσο παράξενο , όπως είναι η ψυχική αρρώστια.
  Αν όμως οι πολίτες της κοινωνίας μας ενημερωθούν συστηματικά σε βασικά θέματα των ψυχικών ασθενειών, τότε μπορούμε να περιμένουμε πως στάσεις αυτού του είδους θα αρχίσουν να αλλάζουν , ενδεχομένως αργά , αλλά θα πρόκειται για πραγματική πρόοδο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

 1. Μη θυμώνετε μαζί του. Θυμηθείτε πως το άτομο δεν έχει πλήρη επίγνωση για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του.
 2. Μη μιλάτε διαρκώς. Προτιμήστε να ακούσετε υπομονετικά.
 3. Μη γελάτε με ένα άτομο που ισχυρίζεται ή κάνει κάποια εκκεντρικά και περίεργα πράγματα.
 4. Μη φοβίζετε το άτομο. Προσπαθήστε να είστε πάντα ήρεμοι και να ακούτε καλά τι σας λέγει , πριν του απαντήσετε.
 5. Μην εμπαίζετε και μη κοροϊδεύετε το άτομο που πάσχει από ψυχική αρρώστια , και μην επιτρέπετε σε άλλους ανθρώπους να το κάνουν αυτό.
 6. Μάθε περισσότερα για την ψυχική ασθένεια , έμπειροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας ( Ψυχίατροι , Ψυχολόγοι, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί λειτουργοί κ.α) μπορούν να σας βοηθήσουν να ενημερωθείτε.
 7. Μίλα ανοιχτά για την ψυχική ασθένεια, αν εσύ ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο έχει κάποια ψυχική ασθένεια, μη φοβηθείς να μιλήσεις για αυτήν.
 8. Προσπάθησε να κινητοποιήσεις στον αγώνα κατά του στίγματος τους ανθρώπους με επιρροή , που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.
 9. Υποστήριξε οργανώσεις που μάχονται το στίγμα.

Πηγές : Ε. Π.Ι.Ψ.Υ

Μπέης Δημήτριος
Επισκέπτης Δημόσιας Υγείας – Μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική.
Εξειδίκευση στην Διοίκηση Ανθρωπίνων πόρων.
Ψυχοθεραπευτής


Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!

Επόμενο