Τελευταία Νέα
Εθνικά Τοπικά

Καρδιαγγειακές επιπλοκές και long covid σύνδρομο

Κοινοποίηση
Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!

Του Γιάννη Μποστανίτη, επεμβατικού καρδιολόγου

Το long Covid σύνδρομο  αποτελεί μια νέα  ανερχόμενη επιδημία και ουσιαστικά χαρακτηρίζεται από την εμμονή των συμπτωμάτων  της νόσου covid 19 πέραν των τριών μηνών και αναμένεται να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.  Σύμφωνα με μελέτες το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό θα αντιμετωπίσουν το σύνδρομο αυτό και θα παρουσιάσουν κάποιες υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η νόσος δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Το Long Covid έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των παιδιών αφού τα εμποδίζει να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή τους και την ψυχολογία τους.

Τα συμπτώματα από το καρδιοαγγειακό  περιλαμβάνουν αίσθημα παλμών, δύσπνοια και θωρακικό άλγος, μυοκαρδίτιδα, μυοκαρδιακή ίνωση, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, περικαρδίτιδα, ορθοστατική υπόταση. Οι παθοφυσιολογικοί  μηχανισμοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις όψιμες επιπλοκές δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί.

Δεδομένου  ότι  σημαντικός αριθμός νόσησε και θα νοσήσει  με Covid-19, θα πρέπει να στοχεύουμε  στην   αξιολόγηση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, την έγκαιρη διάγνωση των επιπλοκών της νόσου και τη μείωση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της.

Οι ασθενείς που πάσχουν από συμπτώματα του long covid συνδρόμου θα πρέπει να  υποβάλλονται σε βασικό καρδιολογικό έλεγχο με κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχογράφημα καρδιάς και να ακολουθεί λεπτομερής έλεγχος του καρδιαγγειακού σκέλους του αυτονόμου νευρικού συστήματος. 

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Long Covid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ 

ΜΠΟΣΤΑΝΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ


Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!

Επόμενο