LOADING

Type to search

Bonus εμβολιασμού με ελευθέρας σε εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, γήπεδα

Εθνικά

Bonus εμβολιασμού με ελευθέρας σε εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, γήπεδα

Share
Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Με νόμο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Τριπλή παρέμβαση Μητσοτάκη μέσα σε μία ημέρα. Στόχος η δημιουργία ισχυρού τείχους ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό μέχρι τον φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να χτίσει ένα τείχος ανοσίας απέναντι στον covid-19 ενόψει του φθινοπώρου και ενός ενδεχόμενου 4ου κύματος, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή περιοριστικών μέτρων, η οποία θα προκαλούσε και σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία, που προσπαθεί να ανακάμψει.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τριπλή παρέμβαση του πρωθυπουργού μέσα σε μία ημέρα, ο οποίος αναφέρθηκε στις κινήσεις που αναμένεται να γίνουν για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά και στα προνόμια που θα έχουν όσοι το πράττουν. “Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ψηφιακό συνέδριο “Beyond thePandemic: A Radical New Approach to Health Security”.

Τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφονται στους εμβολιασμούς σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, εξακολουθούν να προβληματίζουν το Μαξίμου και τους λοιμωξιολόγους που αναζητούν τρόπους, ώστε να πείσουν όσους ακόμα το σκέφτονται και να επιβραβεύσουν εκείνους, που έσπευσαν στα εμβολιαστικά κέντρα. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν ξεκινήσει οι σχεδιασμοί για τα “bonus”, που θα έχουν όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με στόχο η κίνηση αυτή να αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης προκειμένου να αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις που υπάρχουν σε αρκετούς πολίτες.

“Δεν πρόκειται για την τιμωρία των υπολοίπων, αλλά τη δυνατότητα επιβράβευσης ή τη δυνατότητα διευκόλυνσης αυτών, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν”, δήλωσε ο Β. Κικίλιας στον ΣΚΑΪ.

Πρώτο βήμα οι διευκολύνσεις

Από τη στιγμή που δεν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει τουλάχιστον μέσα στο καλοκαίρι, σε ανακοινώσεις περί “προνομίων”. Εκείνο που ενδεχομένως να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να έχουν ορισμένες διευκολύνσεις, όπως να μην είναι υποχρεωτικά τα self – test για την εργασία τους ή όπου απαιτείται έλεγχος για τον κορονοϊό.

“Θεωρώ απολύτως λογικό όμως, όπως ήδη συμβαίνει π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό, αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ελευθέρας για τους “Covid free” πολίτες

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στο Μαξίμου και “φωτογράφισε” ο πρωθυπουργός στις τοποθετήσεις του, από το φθινόπωρο που θα αρχίσουν να λειτουργούν οι κλειστοί χώροι των καταστημάτων είναι πολύ πιθανό να έχουν ελεύθερη είσοδο στα εστιατόρια μόνο όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι θα επακολουθήσει μετά το καλοκαίρι.

“Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας”.

Το ελευθέρας για τους “covid free” πολίτες στην εστίαση θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αποτελέσει πυξίδα και για άλλους χώρους όπως θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, αλλά και γήπεδα.

Νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι, σε νομοθετικές κινήσεις προκειμένου να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων, ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως τα σώματα ασφαλείας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που οι εργαζόμενοι έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ως πρώην δικαστικός, έθεσε τα συνταγματικά όρια σε όσους αποφεύγουν να εμβολιαστούν.

“Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα, το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος.”.

Στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους πως, όσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ από τον κορονοϊό είναι ανεμβολίαστοι πολίτες, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επισημάνουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

“Θα γίνει η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικούς, εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Πηγή: thetoc.gr


Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •   

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *