Τελευταία Νέα
Τοπικά

Ο πρωτογενής τομέας και η Περιφερειακή Ενότητα
Πιερίας,
η αλλιώς, μην τη στηρίζετε τόσο!

Κοινοποίηση
Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!

Διάβασα το από 3 Αυγούστου 2020 άρθρο της εξαίρετης συναδέλφου και Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου με τίτλο « Ο πρωτογενής τομέας ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης της Πιερίας» στο eptanews.gr .

θα συμφωνήσω μαζί της σε όλα και θα τη συγχαρώ για τις υπέροχες πράγματι απόψεις της σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα , που είναι πράγματι μεγάλη πληγή για την τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Στα λόγια και στις προθέσεις όλα καλά. Στην πράξη;

Λέμε όλοι μας,  αλλά κυρίως οι φορείς της αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης ότι πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας , να δοθούν κίνητρα σε νέους καλλιεργητές και επαγγελματίες και να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα με την αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών νέων ανθρώπων.

Ακούμε καθημερινά πόσο σημαντική είναι η στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα , πόσο θα βοηθήσει την ανάπτυξη στην χώρα μας- που είναι το ζητούμενο- η ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν και να δουν το μέλλον τους μέσα από  την  δημιουργία επιχειρηματικών προσπαθειών με κύριο αντικείμενο την παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων του πρωτογενή τομέα.

και επειδή εδώ είναι Ελλάδα στα λόγια όλα καλά

Στην  πράξη;  θα σας διηγηθώ μια μικρή τοπική ιστορία από την οποία θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας για το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση αλλά και η ελληνική πολιτεία τον πρωτογενή τομέα αλλά και την νεανική επιχειρηματικότητα    

τρία νέα παιδιά από την Πιερία και συγκεκριμένα από την πόλη της Κατερίνης , με σπουδές και οι τρεις στο αντικείμενο  τους, μετά από πολλές προσπάθειες,  πειράματα και προσωπική εργασία κατέθεσαν το 2016 αίτηση για καταχώριση ως παγκόσμιας ευρεσιτεχνίας την δημιουργία ενός καινοτόμου προϊόντος από καρπούς της Ελληνικής γης,  με την επωνυμία « οίνος με αρώνια».  Επρόκειτο για την δημιουργία κρασιού με αρώνια το οποίο –  εκτός από το να ευφραίνει καρδία ανθρώπου –  με την προσθήκη του θαυματουργού φυτού Αρώνια αποκτά και θεραπευτικές ιδιότητες.

ΤΟ 2018 αποδόθηκε η καταχώρηση από τον ΟΒΙ η ευρεσιτεχνία με την σύνθετη ονομασία «οίνος αρώνια με σταφύλι» και αναγνωρίσθηκε παγκόσμια η ευρεσιτεχνία τους. Τεράστια υπόθεση για την Πιερία. Τα παιδιά κλήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας  ,   βγήκαν φωτογραφίες με τους αρμόδιους, Αντιπεριφερειάρχη και παρατρεχάμενους  , εκθείασαν όλοι την μεγάλη επιτυχία και καινοτομία .  έγιναν ρεπορτάζ στα κανάλια και μετά  ……………… και μετά τίποτα ………………….

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ως προϊσταμένη αρχή του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την χορήγηση εμπορικής ετικέτας  στην προκειμένη περίπτωση «οίνος με αρώνια»   ή «οίνος αρώνια με σταφύλι»  ως σύνθετη ονομασία ΑΡΝΗΘΗΚΕ να εκδώσει άδεια ετικέτας  στο προϊόν ως κρασί με αρώνια. Αρνούνται ακόμα και σήμερα να προσθέσουν την λέξη οίνος.

Βέβαια και τα παιδιά αυτά αρνούνται να φύγουν στο εξωτερικό για να τυποποιήσουν το προϊόν τους,  όπως τους πρότειναν κάποιοι παρατρεχάμενοι φωστήρες, όπως μπορούν να το κάνουν, γιατί απλά είναι Έλληνες και πατρίδα τους η Ελλάδα. 

Τα παιδιά αυτά αφού κατέθεσαν αιτήσεις επί αιτήσεων που έμειναν αναπάντητες ή απαντήθηκαν για να απαντηθούν έφτασαν να προκαλέσουν ερώτημα στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία και εξέδωσε γνωμοδότηση που  τους δικαιώνει. Αλλά τι ξέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ξέρει καλύτερα!!!!!!!!!!

Τα νέα αυτά παιδιά αναγκάσθηκαν να καταφύγουν στα Δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.

Εν τω μεταξύ όλο αυτό το διάστημα, που παρακαλούν να φέρουν  έσοδα στα ταμεία του κράτους, με την αξιοποίηση ενός καινοτόμου προϊόντος με παγκόσμια αναγνώριση, υπήρξε ενδιαφέρον για εξαγωγή του προϊόντος στην Γερμανική και Κινέζικη αγορά.  Ενώ στον συνεταιρισμό καλλιεργητών Αρώνιας , που ιδρύθηκε από καλλιεργητές οι οποίοι ξεκίνησαν ως καινοτόμοι παραγωγοί , μιας πρωτοποριακής καλλιέργειας, ενός μοναδικού σε ευεργετικές και ιαματικές ιδιότητες καρπού,  αναγκάσθηκαν μετά από λίγα χρόνια και ενώ δαπάνησαν πολλά ευρώ για την φύτευση και καλλιέργεια του καρπού αρώνια, πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να ξεριζώσουν τα χωράφια τους και να ματαιώσουν την επένδυση τους ελλείψει απορρόφησης της πρώτης ύλης και ο συνεταιρισμός να γίνεται ζημιογόνος.

Αυτή είναι η αντιμετώπιση του βασικού πυλώνα της οικονομίας , του πρωτογενή τομέα στην πράξη από την Περιφερειακή Ενότητα  Πιερίας , τα υπόλοιπα ………… λόγια ………

Άραγε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η απογοητευτική αντιμετώπιση μιας καινοτόμου ιδέας με παγκόσμια καταξίωση και αναγνώριση από νέους επιχειρηματίες (κάθετη παραγωγή) που θα ενίσχυε τις εξαγωγές , θα έδινε δουλειά και σε άλλους κλάδους και ώθηση στην τοπική οικονομία  ; 

Μήπως αυτών με τους οποίους φωτογραφίζονται τελευταία  αλλά και διαχρονικά τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και η κ. Αντιπεριφερειάρχης;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Υπουργός ο κ. Βορίδης έχουν λάβει γνώση αυτών;

Η Ελληνική Πολιτεία έχει σκοπό πραγματικά να ασχοληθεί ΣΟΒΑΡΑ με την νεανική επιχειρηματικότητα ;

Επιτέλους καλές οι φωτογραφίες και τα άρθρα αλλά και λίγη ουσία ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ         

     Ο αναγνώστης

*Το όνομα και τα στοιχεία του συντάκτη του άρθρου αυτού, είναι στη διάθεσή της συντακτικής ομάδας του olympospieria.com


Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!

Επόμενο