LOADING

Type to search

ΜΙΚΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ Η COVID 19

Εθνικά

ΜΙΚΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ Η COVID 19

Share
Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Του Ανέστη Μπεκριδέλη, Αναισθησιολόγου Εντατικολόγου, Διευθυντή ΜΕΘ Γ. Ν. Κατερίνης

(από μια παρουσίαση για νοσηλευτές και γιατρούς κάθε ειδικότητας)

Η ερώτηση που βάζω σε όλους ξεκινώντας είναι: από τι πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από τη νόσο τους; 

Η απάντηση συνήθως δίνεται από λίγους αλλά είναι τόσο απλή. Πρώτον: από έλλειψη οξυγόνου , δεύτερον: από έλλειψη υγρών και τρίτον: σαν αποτέλεσμα των δύο πρώτων στα πλαίσια ανεπάρκειας πολλών οργάνων ή άμεσης βλάβης , από ανεπάρκεια του μυοκαρδίου (καρδιακή ανακοπή). 

Άρα κάποιος που θέλει να αποφύγει ή να προλάβει τον μη αναμενόμενο θάνατο ενός ατόμου, πρέπει να μπορεί να χορηγήσει συμπληρωματικό οξυγόνο (πάνω από 21% μέχρι 100%), να χορηγήσει υγρά ενδοφλέβια ώστε να αποφευχθεί το σοκ, δηλαδή η δυσοξία των ιστών που θα οδηγήσει στην ανεπάρκεια των οργάνων με επόμενο βήμα τον θάνατο, και να υποστηρίξει με φάρμακα το μυοκάρδιο που φθίνει. 

Αυτά όλα γίνονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ( ΤΕΠ) , στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και στο χειρουργείο. 

Ταυτόχρονα ο ασθενής συνδέεται με όργανα υψηλής τεχνολογίας για παρακολούθηση των ζωτικών του σημείων που αντανακλούν την λειτουργία των οργάνων του και ελέγχονται από εξειδικευμένο ή κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. 

Δυό όργανα παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση του ασθενή: το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό. Άρα εκτιμώντας τον αριθμό των αναπνοών και τον τρόπο που αναπνέει ο ασθενής ( μηχανική αναπνοής ) καθώς και τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο, αντιλαμβάνεται κανείς την επάρκεια του αναπνευστικού. Οι σφύξεις  και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ( ιδίως η χαμηλή υποδηλώνει  σύνδρομο χαμηλής καρδιακής παροχής και άρα σοκ ).

Οι ΜΕΘ δημιουργήθηκαν για αν υποστηρίξουν ασθενείς που έχουν 3 τουλάχιστον όργανα που πάσχουν, ενώ οι ΜΑΦ 2 τουλάχιστον όργανα. 

Η εισαγωγή ασθενών στη ΜΕΘ αποφασίζεται με αυστηρά επιστημονικά – όχι συναισθηματικά – κριτήρια και αφορά άτομα που η κατάσταση τους δεν είναι αποτέλεσμα εξελικτικής διαδικασίας τελικού σταδίου νόσου. Η διαχείριση ασθενών με νόσους τελικού σταδίου ή προθανάτιων  πρέπει να γίνεται σε θαλάμους παρηγορητικής θεραπείας. 

Στη ΜΕΘ ΜΑΦ εφαρμόζονται επίσης εξειδικευμένες τεχνικές υποστήριξης της λειτουργίας των οργάνων, σίτιση, αντιβιοθεραπεία και φυσιοθεραπεία προς αποφυγή της πολυμυονευροπάθειας της  κρίσιμης νόσου.

 Ο αριθμός  ΜΕΘ και των κλινών τους καθορίζεται στα πλαίσια των συστημάτων υγείας και ανάλογα με την επιθυμητή ασφάλεια νοσηλείας των ασθενών  καθορίζεται και η στελέχωση τους σε προσωπικό. Ο μέσος όρος κλινών ΜΕΘ στην ΕΕ είναι 12 ανά 100000 κατοίκους και η μέση ασφάλεια απαιτεί 1 γιατρό και 3 νοσηλευτές ανά κλίνη συν βοηθητικό και λοιπό προσωπικό. 

Η δουλειά στη ΜΕΘ είναι συλλογική και απαιτεί άψογη συνεργασία και συντονισμό. Επίσης αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων θεραπευτικών πρωτοκόλλων  και πρωτοκόλλων  πρόληψης των  λοιμώξεων  που είναι σημαντικές για την έκβαση των ασθενών. 

Η νόσος covid 19  είναι μια  πνευμονία αρχικά αλλά μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία και άλλων οργάνων κάνοντάς την έτσι πολυσυστηματική  λόγω της ενδοθηλιακής προσβολής, εξαιρετικά ετερογενή και με πολλούς μηχανισμούς εκδήλωσης.  Μπορεί  να προκαλέσει θρομβωτικές επιπλοκές, δυσλειτουργία του μυοκαρδίου, οξύ στεφανιαίο συνδρομο, οξεία νεφρική βλάβη, συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα , βλάβη του ήπατος, υπεργλυκαιμία – διαβητική κετοξεώση καθώς και εκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα  (κεντρικό και αυτόνομο) και από το δέρμα, καταστάσεις που επιδεινώνουν δραματικά υποκείμενα νοσήματα. 

Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν πόσο κοντά είναι ο θάνατος  και πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη προσέλευση -το συντομότερο δυνατόν- στο νοσοκομείο όπου θα γίνουν οι δέουσες παρεμβάσεις για την αποφυγή της ανεπάρκειας πολλών οργάνων που οδηγεί σε θάνατο ακόμη και νέους ασθενείς και χωρίς ενίοτε υποκείμενα νοσήματα. Έτσι πολλές φορές υπάρχει ανάγκη νοσηλείας του ασθενή σε ΜΕΘ και γενικά οι κλινικές  covid θα έπρεπε να έχουν υποδομές τουλάχιστον ΜΑΦ με αντίστοιχα θεραπευτικά πρωτόκολλα, φαρμακευτικά σκευάσματα και επαρκή αριθμό μέσων ατομικής προστασίας. 

Αντιλαμβάνεται κανείς όμως ότι λόγω της ραγδαίας διασποράς και μετάδοσης της νόσου κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις ιδανικές συνθήκες νοσηλείας και τις απαιτούμενες υποδομές. 

Έτσι όλα τα συστήματα δοκιμάζονται και καλείται το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να υπερβεί εαυτόν πολεμώντας με  τον αόρατο εχθρό με όσα μέσα διαθέτει, χάνοντας κι αυτό ένα σοβαρό αριθμό ατόμων, με στόχο το μείζων, που είναι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής. 

Θα τελειώσω με τρεις επισημάνσεις : 

η υψηλή τεχνολογία και η οικονομική άνεση ή η επωνυμία δεν εξασφαλίζουν αθανασία, 

μια από τις αρχές διοίκησης: που λέει ότι σε μια επιχείρηση προσλαμβάνεις , αξιολογείς, επιβραβεύεις ή απολύεις και 

μια ζαχαροπλαστικής: που λέει ότι για να κάνεις ένα κέικ χρειάζεται μια συνταγή και τα κατάλληλα υλικά. Αν δεν πετύχει το κέικ δεν φταίει αυτός που επινόησε τη συνταγή αλλά η ποιότητα και το είδος των υλικών , η αδυναμία να ακολουθήσεις τα βήματα της συνταγής ή και τα δυο. 

Σας ευχαριστώ και σας διαβεβαιώνω ότι με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού ,παρ΄όλες τις δυσκολίες, δίνουμε τη μάχη της ζωής μας  για  τη ΖΩΗ. 

Και σας θέλουμε δίπλα  και όχι απέναντί μας.


Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •