LOADING

Type to search

Ευφροσύνη Μπούτσικα: Το φίδι κρύβεται στα χορτάρια και το δηλητήριο στην ουρά του…

Διεθνή Εθνικά

Ευφροσύνη Μπούτσικα: Το φίδι κρύβεται στα χορτάρια και το δηλητήριο στην ουρά του…

Share
Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ατομική Ευθύνη και Κορονοϊός.

Λόγω της Πανδημίας του Covid-19:
▪Ακυρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
▪Διεθνείς εκθέσεις πλανητικού ενδιαφέροντος και βεληνεκούς, σε ολους τους τομείς, ακυρώθηκαν.
▪Σταμάτησαν οι αεροπορικές εταιρείες τις πτήσεις τους με κίνδυνο να καταρρεύσουν οικονομικά.
▪Έκλεισαν τα Εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.
▪Γίνεται συζήτηση να κλείσουν τα θέατρα μέχρι το 2021 στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη.
▪Η Παγκόσμια κρίση υγείας έχει κοστίσει την κατάρρευση Συστημάτων Υγείας προηγμένων χωρών και πλούσιων περιοχών όπως της Λομβαρδίας.
▪Καραντίνες και περιορισμοί σειράς δραστηριοτήτων θα πλήξουν την Αγροτική παραγωγή.
▪Μεγάλη πτώση της παγκόσμιας Ανάπτυξης αναμένεται τουλάχιστον για το 2020.
▪Η Παγκόσμια Οικονομία προβλέπεται τουλάχιστον μέχρι ώρας να έχει ύφεση 10%.
▪Παγκόσμια μείωση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον διπλανό μας υπάρχει έκδηλη.
▪Τραγική μείωση του Τουρισμού αναμένεται μέσα στο 2020.
▪Γονείς που δεν αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και γιατροί που ντύνονται σαν αστακοί για να περιθάλψουν ασθενείς.

Και εδώ, στην Ελλάδα, που δεν είχε ούτε έχει ακόμα πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, κάποιοι αμφισβητούν και χλευάζουν την επικινδυνότητα μόλυνσης απο τον ιο Sars – Cov2 και τα επακόλουθα από τη νόσηση με Covid-19. Αφού ισχυρίστηκαν μετ’ επιτάσεως στην αρχή ότι είναι μια γριπούλα και αφού αργότερα είδαν ότι δεν τους βγήκε αυτό το σενάριο, αποφάσισαν να γίνουν οι ίδιοι λοιμωξιολόγοι, να βγάλουν τα δικά τους επικίνδυνα συμπεράσματα για την ασθένεια και να διασκορπήσουν τον ύπουλο ιό της αμφισβήτησης παντού.

Ακυρώνουν την Πολιτεία, ακυρώνουν Επιστήμονες της Υγείας, ακυρώνουν Γονιδιακούς Ερευνητές, περιπαίζοντας συγχρόνως όλους του υπόλοιπους που υπακούουν στα μέτρα της Πολιτείας, όσο δυσβάσταχτα και αν είναι , υποτιμούν τη νοημοσύνη και την τάση εμπιστοσύνης στο Κράτος της μεγαλύτερης μερίδας των συμπολιτών τους αφού επιμελώς, μεθοδικά και ειρωνικά υποδαυλίζουν την αντίθετη με αυτούς άποψη, η οποία οφθαλμοφανώς φαίνεται οτι δεν είναι δική τους, γιατί και λάθος τεκμηριωμένα δίνεται – όταν κάποιος γνωρίζει λίγα πράγματα για να τη συγκρίνει – και μη ρεαλιστική είναι αφού η πραγματικότητα την ακυρώνει και εντελώς κατευθυνόμενη είναι, δηλαδή ένα ωραίο copy paste από το inbox για λόγους κομματικής, χειριστικής ή καιροσκοπικής σκοπιμότητας.

Στο πλαίσιο της Ατομικής Ευθύνης δεν μπορεί να συγχωρεθεί οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει την Δημόσια Υγεία.

Γιατί οι Κοινωνίες αποτελούνται από Άτομα αλλά στη δομή τους είναι Συλλογικότητες. Ακριβώς όπως ένας ζωντανός οργανισμός, ένα ον. Η Ατομική Ευθύνη του καθενός μας δεν είναι ίδια. Το πεδίο δράσης της και εμβέλειας της εξαρτάται από παραμέτρους που έχουν να κάνουν τόσο με την έννοια της πολιτικής Δημοκρατίας αλλά και της εσωτερικής ψυχικής και νοητικής Δημοκρατίας, Εκπαίδευσης, Ευγένειας, Αντίληψης, Σεβασμού, αίσθηση της Φροντίδας, της Αφοσίωσης και του Χρέους.

Λέξεις, φράσεις και εννοιες που σπάνια ακούγονταν σε καιρούς παντοδυναμίας των Δυτικών Δημοκρατιών ήρθε η Κυριαρχία ενός αόρατου εχθρού να τις φέρει επιβλητικά και επιτακτικά στο προσκήνιο ενός παγκόσμιου Θεάτρου με πρωταγωνιστή το θάνατο και θεατές εμάς τους μίζερους και παραπλανημένους απογόνους ένδοξων επαναστάσεων.

Απέναντι σε μια Πανδημία, απέναντι σε ” έναν αόρατο αλήτη δολοφόνο του πεζοδρομίου “, η ατομική ευθύνη λαμβάνει διαστάσεις κοινωνικής ευθύνης και μόνο τότε βρίσκει δικαίωση και το άτομο που την προβάλλει και η κοινωνία που την αποδέχεται. Το άτομο και η ευθύνη των πράξεων του μπορεί να παντοδυναμεύουν στη Δημοκρατία , ομως δεν έχουν καμμία ισχύ σε καταστάσεις Πανδημίας.
Τα πολιτικώς ώριμα άτομα γνωρίζουν πότε πρέπει να αναστείλουν, για κάποιο χρονικό διάστημα, την παντοδυναμία της Ατομικής τους Ευθύνης αν θέλουν να διατηρήσουν την ουσιαστική ισχύ της στο μέλλον.

Γι’αυτό ας προσέχουμε όλοι τις πράξεις μας, τις ενέργειες μας, τα λεγόμενα μας, τις αναρτήσεις μας, τα σχόλια μας, τις κρυφές υστερόβουλες προθέσεις μας. Ο Νίτσε είχε πει ότι “ο ασθενής είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον υγιή. Δεν είναι από τον πιο δυνατό που γίνεται η ζημιά σε έναν δυνατό άνθρωπό, αλλά από τον πιο αδύναμο.”

Ζούμε σε δυσβάσταχτους καιρούς, σε καιρούς που το μέλλον αντί για ελπίδα μετατρέπεται σε απειλή. Δεν γνωρίζουμε τι θα μας φέρει το αύριο. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι είναι Άνοιξη, ανθίζουν τα λουλούδια αλλά μαζί τους μεγαλώνουν και τα χορτάρια και “το φίδι κρύβεται στα χορτάρια και το δηλητήριο του στην ουρά του…”

Ευφροσύνη Ηρ. Μπούτσικα


Σας άρεσε το άρθρο? Κοινοποιήστε το!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •