LOADING

Type to search

Υπηρεσιακές μαντεψιές…

Τοπικά

Υπηρεσιακές μαντεψιές…

Share

Κανονική συνεδρίαση της 12-08-20 (Πράξη 26η)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

τα θέματα, που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 12-8-2020, είναι τα ακόλουθα: 

1. Κατάρτιση Ονομαστικού Πίνακα λειτουργικά Υπεραρίθμων εκπαιδευτικών 2020-2021.

2. Καθορισμός λειτουργικών κενών πλήρους και μειωμένου ωραρίου των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (EAE) για ΣΜΕΑΕ/Τ.Ε. για αναπληρωτές.

3. Άδεια ασκήσεως ιδιωτικού έργου

Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών, υλοποιώντας την από 5-8-2020 σχετική απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας, που υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις πλην της ΔΑΚΕ και του ΠΑΜΕ, συμμετείχε στη συνεδρίαση, αλλά απείχε από την ψηφοφορία, για τα δύο πρώτα θέματα προκειμένου να μη νομιμοποιηθεί η διαδικασία, που απορρέει από της εφαρμογή της απαράδεκτης σχετικής εγκυκλίου του Υ.ΠΑΙ.Θ., λόγω του ότι:

1. Παραβιάζονται κατάφορα τα Π.Δ. 50/96 και Π.Δ. 100/97 σύμφωνα με τα οποία η διαδικασία των λειτουργικών κενών-πλεονασμάτων (λειτουργικές υπεραριθμίες) πραγματοποιείται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς (άρθρο 14 παρ.9) και όχι στις αρχές Αυγούστου.

2. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να προκύψουν με ασφάλεια τα λειτουργικά κενά-πλεονάσματα, αφού: 

α) δεν έχουν οριστικοποιηθεί ο αριθμός των τμημάτων των σχολικών μονάδων, 

β) δεν έχουν εγκριθεί τα ολιγομελή τμήματα, 

γ) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μετεγγραφές, 

δ) δεν υπάρχουν νέα ωρολόγια πρόγραμμα για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, 

ε) δεν έχει γίνει η Β΄ φάση αποσπάσεων,

στ) δεν έχουν εγκριθεί οι απαλλαγές από το διδακτικό έργο των αδυνατούντων συναδέλφων. 

ζ) δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η αλλαγή των Διευθυντών κάποιων σχολικών μονάδων, λόγω συνταξιοδοτήσεων των νυν Διευθυντών,

η) δεν έχει πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση των νυν Διευθυντών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

3. Λόγω των καλοκαιρινών διακοπών θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στην ενημέρωση των συναδέλφων, αλλά και στην κατάθεση από μέρους τους αιτήσεων, ενστάσεων κλπ με απρόβλεπτες παρενέργειες στη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ και στην ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Ο Πίνακας των Υπεράριθμων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Δ.Δ.Ε. Πιερίας. Καλούνται όσοι από τους εκπαιδευτικούς αυτούς θίγονται από τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως υπεράριθμους, να υποβάλουν ένσταση επί του πίνακα έως και την Κυριακή  16-08-2020 και ώρα 23.59 στο πρωτόκολλο της Δ.Δ.Ε. Πιερίας ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο mail@dide.pie.sch.gr ή με φαξ στο 2351049910. Παράλληλα μέσα στην ίδια προθεσμία καλούνται να υποβάλλουν με τον ίδιο τρόπο και αίτηση τοποθέτησης στα λειτουργικά κενά!

Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών επεσήμανε την αντίφαση, ένας εκπαιδευτικός να υποβάλλει ένσταση για τον χαρακτηρισμό του ως υπεράριθμος και ταυτόχρονα να υποβάλλει και αίτηση τοποθέτησης σε λειτουργικό κενό, όμως τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου είχαν διαφορετική άποψη, αφού κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρυσι! Αν δηλαδή ένα λάθος έγινε μία φορά, μπορεί να επαναλαμβάνεται στο διηνεκές! 

Από τη μελέτη του πίνακα των υπεράριθμων συναδέλφων φαίνονται οι πρώτες παρενέργειες της ευνοϊκής ρύθμισης για τους πολύτεκνους, που όμως αδικεί κατάφορα τους υπόλοιπους συναδέλφους. Ως Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών είχαμε επισημάνει το πρόβλημα στο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας και είχαμε προτείνει τη σύνταξη σχετικής πρότασης προς την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., με βάση την οποία οι πολύτεκνοι συνάδελφοι δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη διαπίστωση υπεραριθμίας στην ειδικότητά τους, έτσι  ώστε η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση για τους πολύτεκνους να μην επηρεάζει αρνητικά τους υπόλοιπους συναδέλφους. Ωστόσο οι κομματικές παρατάξεις, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, δεν συμφώνησαν στην σύνταξη μιας τέτοιας πρότασης, διότι προφανώς κατά την άποψή τους είναι προτιμότερο να αφήνουμε το πρόβλημα να υπάρχει, για να μπορούμε μετά να διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτό! 

Πριν αναφερθούμε στο αλαλούμ που αφορά στον καθορισμό των λειτουργικών κενών πλήρους και μειωμένου ωραρίου των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (EAE) για ΣΜΕΑΕ/Τ.Ε. για αναπληρωτές, για να μπορέσετε να αντιληφθείτε τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν οι στρατευμένοι κομματικοί συνδικαλιστές, αξίζει να αναφέρουμε δύο περιστατικά από προηγούμενες συνεδριάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ είχε εξεταστεί αίτημα 2 συναδέλφων ΠΕ86, οι οποίοι διαθέτουν τα σχετικά προσόντα, για να διατεθούν στην ειδική αγωγή. Το αίτημά τους απορρίφθηκε από τα τρία διοικητικά μέλη του Συμβουλίου και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο ΠΥΣΔΕ αιρετό της ΔΑΚΕ, με το σκεπτικό ότι στη συγκεκριμένη ειδικότητα δεν υπάρχουν πλεονάσματα. Όμως 2 ψήφοι είναι πάντα 2 ψήφοι, ενόψει μάλιστα και των εκλογών για τα υπηρεσιακά Συμβούλια το ερχόμενο φθινόπωρο. Έτσι όταν οι 2 συνάδελφοι κατέθεσαν ένσταση ο αιρετός της ΔΑΚΕ, ψήφισε υπέρ της ένστασης (!) θεωρώντας ότι μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο!

Ας πάμε τώρα στα λειτουργικά κενά στην Ειδική Αγωγή για πρόσληψη αναπληρωτών. Τμήματα ένταξης στην Α΄ Γυμνασίου υπάρχουν; Ποιος μπορεί να ξέρει; Ο μάντης Κάλχας πέθανε. Ζήτω ο μάντης Κάλχας. Μόνο 2 Διευθυντές Γυμνασίων μπήκαν στη διαδικασία να μασήσουν τα φύλλα δάφνης και να προβλέψουν (αυθαίρετα) τη δημιουργία τμημάτων ένταξης. Οι υπόλοιποι, μη έχοντας στοιχεία και κρυστάλλινη σφαίρα, απέφυγαν να μαντέψουν. Προτείνουμε στις στοιχηματικές εταιρείες

 τώρα στα  ενώ είχε αρχικά συμφωνήσει στο να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω κενά, στη συνέχεια το «ξανασκέφτηκε» και με παρέμβασή του υποχρέωσε το Συμβούλιο να αλλάξει στάση. Ας δούμε λίγο τι παρενέργειες έχει η συγκεκριμένη αλλαγή. 

Τα παραπάνω είναι μόνο δύο παραδείγματα, που μας θυμίζουν τα όσα συνέβαιναν στο ΠΥΣΔΕ Πιερίας, όχι πολλά χρόνια πριν, όταν το «μαγείρεμα» των στοιχείων ήταν η αγαπημένη συνήθεια του τότε «αρχιμάγειρα», δεξιότητα την οποία, όπως φαίνεται, διατηρεί και σήμερα.

Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση, σημειώστε, ότι αυτά τα κενά δεν υπολογίστηκαν επειδή ο αιρετός της ΔΑΚΕ επέμενε στο να μην ληφθούν υπόψη.

Κάποια στιγμή έφτασε η συνεδρίαση στο δια ταύτα, στη λήψη της απόφασης. Όπως ήδη αναφέραμε ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών απείχε από την ψηφοφορία, για ένα σύνολο λόγων, που αναφέρονται στην αρχή του ενημερωτικού. Αντίθετα ο αιρετός της ΔΑΚΕ συμμετείχε κανονικά στην ψηφοφορία … καταψηφίζοντας τα κενά!

Μπερδευτήκατε; Δεν φταίνε οι μάσκες, αλλά οι μασκαράδες. Όταν πάντως οι πολλαπλών χρήσεων μάσκες πέφτουν, από πίσω υπάρχει πάντα το ίδιο πρόσωπο.

Καλό υπόλοιπο διακοπών. Προσοχή στις προθεσμίες!

    ΜΠΟΥΛΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ    ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    αιρετό τακτικό μέλος    αιρετό αναπληρ. μέλος

    του ΠΥΣΔΕ    του ΠΥΣΔΕ

    τηλ. 6947842040    τηλ. 6930478469