LOADING

Type to search

Λίγα λόγια για τα τεστ του κορωναϊού, αλλά και όλων των ιώσεων (του Στάθη Πατσουράκη)

Εθνικά

Λίγα λόγια για τα τεστ του κορωναϊού, αλλά και όλων των ιώσεων (του Στάθη Πατσουράκη)

Share

Επειδή πολλή συζήτηση και παραφιλολογία γίνεται εδώ και καιρό -και θα συνεχίσει φυσικά να γίνεται- για τα ΤΕΣΤ και την αξιοπιστία τους, όποιος θέλει -από τους μη ειδικούς και επαγγελματίες- να ενημερωθεί καλόπιστα, ας διαβάσει αυτά τα περιληπτικά και κατά το δυνατόν υπεραπλουστευμένα περί των εξετάσεων.
Η αυτοδίδακτη Λοιμωξιολογία δεν βοηθάει κανέναν και προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες.
Λοιπόν, δεν υπάρχουν 100% αξιόπιστα τεστ για καμία ασθένεια. Όλα έχουν ένα υψηλό μεν ποσοστό ακρίβειας και ευαισθησίας, ακόμη και για ασθένειες που υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά απόλυτη ακρίβεια δεν υπάρχει, πόσω μάλλον για αυτόν τον νέο ιό, που έχει ζωή -και επομένως επιστημονική έρευνα- μερικών μόνο μηνών.

Υπάρχουν 3 ειδών εξετάσεις:
Η κύρια μέθοδος που είναι η ΜΟΡΙΑΚΗ ( PCR), και οι συμπληρωματικές, βοηθητικές, ΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ εξετάσεις που γίνονται προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα σωστής διάγνωσης:
** ΜΟΡΙΑΚΗ μέθοδος πραγματικού χρόνου: (Real Τime-PCR): Με αυτήν γίνεται Ανίχνευση και ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ του ίδιου του ΙΟΥ, καθώς εντοπίζεται το γονιδίωμά του στο εξεταζόμενο υλικό, τη στιγμή που έγινε η λήψη του δείγματος.
-Είναι η πλέον αξιόπιστη και καταλληλότερη, λόγω άριστης ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ και ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, αλλά απαιτεί κάποιο χρόνο για να βγει.
-Μειονεκτεί σε 2 σημεία:
α) στο ότι μπορεί να βγει ψευδώς ΑΡΝΗΤΙΚΗ σε ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥΣ φορείς οι οποίοι όμως μπορεί να νοσήσουν αργότερα ή και καθόλου, και
β) στο ότι δείχνει την κατάσταση του εξεταζομένου ΜΟΝΟ κατά τη χρονική ΣΤΙΓΜΗ που ελήφθη το δείγμα, αλλά ΟΧΙ αν νόσησε στο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει επειδή 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ από την έναρξη των συμπτωμάτων, στο ανώτερο ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ (και επομένως και στα δείγματα που βλέπουμε να παίρνονται από τη μύτη και τον φάρυγγα) συμβαίνει συχνά το ιικό φορτίο να ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ σημαντικά, (ενώ συνεχίζει να ανιχνεύεται σε αλλά κλινικά δείγματα όπως κόπρανα, αίμα, εμετός κλπ.), με αποτέλεσμα να έχουμε ψευδώς αρνητικά PCR σε δείγματα εξεταζομένων που είχαν συμπτώματα πριν και πλέον των 2 εβδομάδων.
Εδώ λοιπόν απαιτείται ο ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ έλεγχος με τα Ορολογικά τεστ αντισωμάτων που είναι ιδιαίτερα βοηθητικός και ανιχνεύεται αν ο εξεταζόμενος έχει έρθει σε επαφή με τον ιό και αν έχει δημιουργήσει αντισώματα. Έχουμε επομένως:

1) Τα γρήγορα Ορολογικά τεστ ΤΑΧΕΙΑΣ διάγνωσης:
Γίνονται σε αίμα ή ορό, επιτόπου και δίνουν άμεσο αποτέλεσμα, μόλις σε 15′ (σαν τα κοινά τεστ εγκυμοσύνης), περιμένοντας να βγει η PCR.
Με αυτά γίνεται ΠΟΙΟΤΙΚΗ ανίχνευση των αντισωμάτων (απλώς αν υπάρχουν δλδ).
Βρίσκονται και αυτά που παράγει ο οργανισμός τις πρώτες ημέρες μετά την προσβολή του από τον ιό (τα IgM) που διαρκούν το πολύ 1-2 μήνες, καθώς και αυτά που παράγονται αργότερα (τα IgG) και διαρκούν μήνες ή και χρόνια.
Αυτό όμως είναι κάτι που δεν είναι ακόμη γνωστό αν ισχύει και για τον νέο αυτό ιό.
Τα τεστ αυτά ΔΕΝ διαθέτουν την αξιοπιστία και ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ των άλλων μεθόδων καθώς μπορεί να βγούν και ΨΕΥΔΩΣ ΘΕΤΙΚΑ λόγω ύπαρξης αντισωμάτων και σε ΑΛΛΟΥΣ παλιότερους κορωνοιούς και όχι μόνο στον συγκεκριμένο (SARS-CoV-2) που προκαλεί τώρα την τρέχουσα πανδημία.

2) Η κλασική ΟΡΟΛΟΓΙΚΗ μέθοδος, με την οποία γίνεται ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ προσδιορισμός των ΕΙΔΙΚΩΝ αντισωμάτων (βγαίνει δλδ ένας αριθμός, ο τίτλος αντισωμάτων, που δείχνει ας πούμε πόσα αντισώματα, πολλά ή λίγα, κυκλοφορούν στο εξεταζόμενο αίμα ή ορό).
Η εξέταση αυτή διενεργείται ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ, όταν η Μοριακή PCR έχει βγει ήδη αρνητική αλλά έχουμε άτομο με ΥΠΟΠΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, αλλά και για να αποσαφηνιστεί σε ποιο ΣΤΑΔΙΟ βρίσκεται η λοίμωξη.
Αυτά τα πολύ ολίγα προκειμένου να γίνει κάπως αντιληπτό ότι εύκολα μπορεί το πρώτο γρήγορο τεστ να βγάλει λάθος αποτέλεσμα και να απαιτείται να περιμένουμε λίγο ώστε να ολοκληρωθεί το προβλεπόμενο πρωτόκολλο εξετάσεων για να έχουμε σίγουρη και αξιόπιστη διάγνωση (….ε, και μετά ας πάρουμε τα τσεκούρια να σκοτώσουμε τους απατεώνες που μας κοροιδεύουν….)