LOADING

Type to search

Ηρακλής Καρπούζας: Εκκλησία – Πάσχα – Covid 19

Τοπικά

Ηρακλής Καρπούζας: Εκκλησία – Πάσχα – Covid 19

Share

Αυτές τις Άγιες ημέρες, όλοι θα θέλαμε να επισκεφτούμε την Εκκλησία,να βιώσουμε τα Θεία Πάθη και να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου όπως πάντα.

Δυστυχώς με την παρούσα κατάσταση και την πανδημία που σαρώνει απο άκρη εις άκρη όλη την ανθρωπότητα, φέτος θα αναγκαστούμε να παραμείνουμε σπίτι μας και να κάνουμε το σπίτι μας Εκκλησία και την καρδιά μας κιβωτό της αγάπης του Χριστού.

Ακούω και διαβάζω ανθρώπους καθόλα αξιοσέβαστους να κατηγορούν την Χ κυβέρνηση για την απαγόρευση μετάβασης των πιστών στις Εκκλησίες. Ακούω κατηγορίες περί μασονίας, περί χαράγματος κτλ κτλ….παρακαλώ διαβάστε με ηρεμία την απλή ταπεινή μου γνώμη…

Είναι ολέθριο λάθος να συνδέουμε ασύμβατα πράγματα όπως είναι η θρησκεία με την πολιτική και την υγεία.

Από εκεί και πέρα, τον Χριστό τον κουβαλάμε μέσα μας όσοι πιστεύουμε και η σωτηρία δεν επέρχεται μόνο διαμέσου την μετάβασης στης εκκλησία που είναι το σπίτι του Θεού. Κανένας δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο Χριστιανός από τον συνάνθρωπό του επειδή έχει λιγότερες παρουσίες στην Εκκλησία.

Στην παρούσα φάση ευγνωμονώ τον Θεό που στα ηνία της χώρας είναι άνθρωποι που επιτελούν την ύψιστη εντολή της κοινωνίας που είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Θα περίμενα το ίδιο να πράττουν και οι πνευματικοί άνθρωποι, τους οποίους δε θα έπρεπε να απασχολεί μόνο η πνευματική σωτηρία του ποιμνίου,αλλά και η φυσική τους ύπαρξη,

Δυστυχώς κάποιοι δεν κατανοείτε τον κίνδυνο που διατρέχουμε, υποβαθμίζετε και κατηγορείτε όσους κουβαλάνε το Σταυρό, ναι Σταυρό της λείψης σκληρών αποφάσεων μεταξύ των οποίων είναι και η απαγόρευση του να πηγαίνει ο κόσμος στην Εκκλησία.

Οι πνευματικοί πατέρες θα αναλάμβαναν την ευθύνη για την πιθανότητα να υπάρξει έστω και ΕΝΑΣ θάνατος λόγω του ανοίγματος των εκκλησιών? Οι άνθρωποι που αποφασίζουν αυτή τη στιγμή, κουβαλάνε στους ώμους τους ψυχές,όπου το παραμικρό λάθος σημαίνει νεκρούς.

Μακάρι να περάσει σύντομα η δοκιμασία που περνάει η ανθρωπότητα και να ξαναγεμίσουν ασφυκτικά οι εκκλησίες…

Το μεγάλο λάθος κατ`εμε είναι η απαγόρευση του να ακούγεται η λειτουργία της Μ.Εβδομάδας από τα μεγάφωνα. Ακραίο μέτρο που αποσκοπεί στο να μη συγκεντρωθούν αδιακρίτως πιστοί στο προαύλιο σε συνθήκες συνωστισμού. Εκεί ναι, θα μπορούσε να αναλάβει η αστυνομία,ώστε να μην συμβεί. Ίσως θα μπορούσε η λειτουργία να συνδεθεί και με τα μεγάφωνα του δήμου και να ακούγεται σε όλους τους κεντρικούς δρόμους.

Στη δύσκολη κατάσταση που περνάμε, ας είμαστε όλοι ΕΝΑ και ας σταματήσουν οι έριδες. Ας σταματήσουμε να σκεφτόμαστε εγωιστικά και να σκεφτούμε τον συνάνθρωπό μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τους παππούδες μας….είμαι σίγουρος ότι ο Θεός θα μας συγχωρήσει για το “ατόπημά” μας να μην πάμε στην εκκλησία…

Παρακαλώ ας επικρατήσει η σύνεση….

Αν Θρησκεία και επιστήμη παραμένουν στον χώρο τους, τότε δεν υπάρχει αντίθεση. Αλλά αν η μία υπεξαιρεί τα θέματα της άλλης, μπαίνουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Αν αποδεχόταν η Εκκλησία ότι ο ιός μεταδίδεται με τη χρήση του κοχλιαρίου της Θείας Κοινωνίας και το σάλιο, αυτό δεν θα αναιρούσε ούτε θα εξασθενούσε τις αλήθειες της που, όπως λέει ο Χριστός, «δεν είναι του κόσμου τούτου».

Ως κατακλείδα, παραθέτω απόσπασμα άρθρου με αναφορά στην Ισπανική γρίπη και το τι έγινε στην πόλη Zamora:

“Το 1918, στη διάρκεια της πανδημίας της Ισπανικής γρίπης που σκότωσε μεταξύ πενήντα και εκατό εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο, ο επίσκοπος της ισπανικής πόλης Zamora αψήφησε τις υγειονομικές αρχές και οργάνωσε μια εννιαήμερη ολονυχτία προς τιμήν του Αγίου Rocco, προστάτη για την πανώλη και τον λοιμό. Οι πιστοί φιλούσαν τα λείψανα του αγίου, ενώ γύρω τους κορυφωνόταν η επιδημία. Η Zamora είχε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ισπανία και ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Όπως θυμίζει η Laura Spinney, συγγραφέας βιβλίου για την Ισπανική γρίπη, το 1918 η θεωρία ότι οι αρρώστιες μεταδίδονται από μικρόβια δεν ήταν γενικά γνωστή. Σήμερα είναι.”

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση να έχουμε….Είθε ο Θεός να μεριμνήσει και να φροντίσει όλη την ανθρωπότητα….Χριστιανούς και μη…